onsdag, februari 10, 2016

Fettisdagen

Hoppsan hejsan.  Jag har helt glömt av bloggen! Inte medvetet utan det bara bidde så.

En annan sak jag helt glömde igår var att det var Fettisdagen. Tror det beror på att enda sedan jul så har det kryllat av semlor lite överallt på stan. Är själv ingen semlefanatiker men min familj ääääälskar di små liven. Så när stora A kom hem efter fritids och proklamerade strax efter klockan slagit fem att det minsann var dagen D insåg jag direkt att det skulle vara kört att sätta igång en deg på jäsning så dags. Och med spöregnet utanför var tanken på en tripp till torget allt annat än lockande.

Men så kom jag ihåg Donutmakern som farbror Tomten gav mig i julklapp!

Jag höfta ihop en smet som jag tänkte kunde funka.

Den innehöll följande på ett ungefär:

Semlemunkar (ca 20 st)

5 dl Vetemjöl
2 dl Strösocker
2 tsk Bakpulver
2 tsk Vaniljsocker
1/2 tsk Kardemumma
1 tsk Salt
2 dl Mjölk
2 Ägg
ca 25 g smält Smör

Blandade ihop det torra för sig och det blöta för sig. Sen vispa jag ihop och fyllde donutmakern helt.
Tanken med det va att få dom så dom inte skull bli allt för fluffiga utan mer kompakta med vetebrödskänsla. Och det funkade över förväntan. En laddning munkar (7st) tar ca 3 minuter att grädda färdigt i en sån apparat.

Sen delade jag dom på hälften, la i en rejäl dos mandelmassa. Spritsa grädde, satte på locket och pudrade med florsocker.

Tadaaaaa! Det blev kanon och 20 minisemlor på 20 minuter kommer hädanefter blifva min melodi! Kommer dock laborera ytterligare med detta recept i förhoppning om att uppnå perfektion på dessa små mumsbitar.


1 kommentar:

Anonym sa...

WoW! Det ser galet gott ut! :)